Vampyrer rockar fett






Glöm Dracula, det är Sookie, Bella och Edward som drar in de stora slantarna numera. De senaste årens vampyrtrend har genererat 7 miljarder dollar, motsvarande 52 miljarder kronor, till den amerikanska nöjesbranchen.



Det lönar sig
att törsta efter blod. Det menar den amerikanska nöjestidskriften The Hollywood Reporter som har gjort en utförlig sammanställning av vad vampyrerna har omsatt under de senaste åren.



Vampyrtemat, som har
växt sig allt starkare genom framgångarna för tv-serien True Blood och bok- och filmsviten Twilight, är nämligen synnerligen lönsamt. På bara två år har genren omsatt 7 miljarder dollar eller 52 miljarder kronor. Detta är i paritet med vad bolag som låsjätten Assa Abloy, teleoperatören Tele 2 värderas till på Stockholmsbörsen eller värdet på kullagerjätten SKF:s samtliga B-aktier.



Denna summa omfattar
film- och tv-rättigheter, men även kringförsäljning från annat såsom datorspel. Bara filmmusiken till Twilight har sålt för 370 Mkr. Samtidigt har True Blood och en annan vampyrserie, Vampire Diaries, sålt dvd:er för cirka 890 Mkr, skriver HR. Böcker med vampyrtema beräknas ha omsatt 11,9 miljarder kronor.

Vampyrtrenden visar heller inte några tecken på att avta. Vampyrparodin Vampyrer suger har precis haft biopremiär och om en dryg månad är det dags för den amerikanska versionen av den svenske författaren John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in att ha premiär på de nordamerikanska biograferna.


Källa: di.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0