Twilight-fansen ställer höga krav

Twilight-serien är inte bara en av tidernas mest framgångsrika bok- och filmsviter. Det är också ett exceptionellt exempel på hur ett mediebolag kan dra nytta av en fankult. 

Måndag eftermiddag, och klungor av tonårstjejer bildar en gles kö till Hovets entré. På onsdag i nästa vecka har Eclipse, den tredje filmen i den storsäljande Twilight-serien, premiär. Det föregås av ett evenemang där filmbolaget har bjudit in alla som tidigare i år var beredda att köa för en gratisbiljett till en kväll med skådespelare på plats, förhandsklipp och artister som svenske Eric Saade på scen.

Ett skolexempel på hur man skapar en händelse som är omöjlig att strömma från internet kring en medieprodukt.

Måndagskvällens fan-festivitet på Hovet föregås av en presskonferens på Grand Hôtel. Ett 80-tal nordiska journalister delar under en halvtimme på de två skådespelarna Kristen Stewart och Taylor Lautner, som spelar huvudrollen som blivande vampyren Bella respektive varulven Jacob.

Frågorna är en sedvanligt disparat kompott av metaundringar ("Vad tycker du om att din rollfigur aldrig får tjejen?"), semiprivat ("Hur känns det att vara en förebild?") och det rent bisarra ("Hur känns det att vara i Sverige och köra Volvo?").

Stewart och Lautner, 20 respektive 18 år gamla, med tre års arbete med de hittills inspelade Twilight-filmerna i ryggen, återkommer till fansens betydelse för seriens framgång.

När någon frågar vad det "mest galna ett galet fan" har gjort blir svaret från Kristen Stewart ett "vi föredrar att säga entusiastiska fans", och en kort historia om en tjej som knackade på hennes hotellrum för att be henne tända en cigarett.

De berättar att de båda kollar fanklipp på Youtube.

– Trailrarna för filmerna – de är bättre än de riktiga! De som gör dem, de borde få jobb, utbrister Kristen Stewart.

Till grund för fanengagemanget ligger den höga identifikationsfaktorn i Stephanie Meyers böcker, tror de.

– Jag kan jämföra böckerna med delar av mitt liv. Och så är det ju spännande med det övernaturliga elementet, säger Taylor Lautner.

– Jag tror att vilken 17-årig tjej som helst skulle kunna spela Bella. Man behöver bara bära med sig det man känner när man läser boken till inspelningen, säger Kristen Stewart.

Utanför Hovet sitter Anna Hedberg, 14, Annika Hobert, 14, Simona Cucarano, 17, och Jannika Gyllner, 17, på filtar utlagda på asfalten. Jannika Gyllner är trött, hon har väntat sedan söndag kväll. De andra kom tidigt på måndagmorgonen.

Jag frågar dem hur viktiga de – som är beredda att sitta här och vänta, och prata med mig om det – är för Twilights framgångar.

– Jätteviktiga, så klart. Om inte vi hade tyckt om filmerna så hade det ju aldrig gått, säger Samira Cucarano.

– Det har blivit så stort eftersom man blir beroende av historien när man börjar läsa. Man måste få reda på hur det går för deras kärlek, säger Anna Hedberg.

De fyra börjar diskutera Eclipse, den stundande filmen.

– Man får inte ha för höga förväntningar, då blir man besviken. Jag blev besviken på New Moon, säger Jannika Gyllner.

– Men den är ju jättebra!, invänder Annika Hobert.

– Jo, men jag hade extremt höga förväntningar, svarar Jannika Gyllner.



                                             Källa:www.svd.se



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0