Robert Pattinson

Robert Pattinson

Från Wikipedia

Hoppa till: navigering, sök
Robert Pattinson
Robert Pattinson 2009
Robert Pattinson 2009
Födelsenamn Robert Thomas-Pattinson
Född 13 maj 1986 (24 år)
Storbritannien London, England
Andra namn Rob, RPatz, Spunk Ransom (smeknamn)[1]
Aktiva år 2004
Betydande roller Edward Cullen i Twilight, New Moon och i Eclipse
IMDb

Robert Thomas Pattinson, född 13 maj 1986 i London, England,[2] är en brittisk skådespelare, fotomodell och musiker.[3] Han är mest känd för att ha spelat Edward Cullen i filmen Twilight som är baserad på romanen Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer, och rollen som Cedric Diggory i Harry Potter och den flammande bägaren.[4][5][6]

Innehåll

Uppväxt [redigera]

Pattinson föddes i utkanten av London. Hans mor, Clare, jobbade vid en modellagentur, och hans far, Richard, importerade veteranbilar från USA. Pattinson gick i både Tower House School och Harrodian School. Han har tre äldre systrar, Lizzy, Magdalena och Victoria.

Karriär [redigera]

Robert Pattinson började med amatörteater genom Barnes Theatre Company. Efter ett tag testade han professionell teater och redan som tolvåring provade han på modellyrket. Sitt stora genombrott fick han med filmen Harry Potter och flammande bägaren där han spelade Cedric Diggory. Mest känd är han dock för filmen Twilight och rollen som vampyren Edward Cullen. Uppföljaren till Twilight, New Moon, hade premiär på bio i Sverige den 20 november 2009 och också i denna film ser vi Pattinson i en av huvudrollerna. Sommaren 2009 började Pattinson och hans medskådespelare även spela in den näst sista filmen i Twilight-serien, Eclipse, som planerar ha premiär den 30 juni 2010.

Pattinson har även medverkat i flera andra filmer som till exempel Little Ashes där han spelar huvudrollen som Salvador Dalí. Little Ashes hade premiär i Sverige under 2009.

Pattinson komponerar sin egen musik och kan spela piano, gitarr och munspel. Bland annat spelar och sjunger han låtarna Never Think och Let Me Sign som är med på soundtracket till filmen Twilight.

Pattinson har vunnit flera priser på MTV Movie Awards och Teen Choice Awards 2009, både individuella prister och priser tillsammans med de andra skådespelarna i Twilight. Blandannat för bästa kyss med Kristen Stewert


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0