Gå inte på det här pr-tricket

RECENSION: Stephenie Meyer, författaren till framgångssagan Twilight, fördjupar sin vampyrmytologi med romanen om Bree. Men boken är ett girigt svek mot fansen, skriver Malin Nauwerck.

 

Pappersutgåvan av Bree Tanners andra liv släpptes simultant över hela världen två dagar innan den digitala. På sin hemsida har Stephenie Meyer kallat Bree Tanner för en gratis gåva till fansen. Det kanske är lite att ta i, även om man under blinkande uppmaningar att köpa boken kan läsa den online under begränsad tid (ungefär en månad). Det går inte att ladda ner texten som e-bok och det går inte att skriva ut den.

Bree Tanner ska framför allt förståssom ett komplement till böckerna och filmerna. I seriens tredje del hotas Bellas och Edwards kärlek av en armé av nyfödda vampyrer, skapade av de tidigare böckernas antagonist Victoria. Dessa nyfödda som har valts ut bland de från samhället utstötta, är okontrollerbara, blodtörstiga och lättmanipulerade. Bland dem finns Bree, en femtonårig flicka på rymmen. Gradvis börjar hon upptäcka det som läsaren redan vet genom tidigare böcker. Att den verkliga berättelsen oftast utspelar sig ovanför Brees förståelsehorisont blir lite ologiskt och understryker textens osjälvständighet i förhållande till serien. Fördelen är att Meyer genom Bree fördjupar sin vampyrmytologi. Exempelvis återkommer idén om att solljus får vampyrernas skinn att gnistra som diamanter på ett kreativt sätt.

Det sägs ofta elakt att Bella Swan, seriens protagonist och hjältinna, är ett romantiserat porträtt av Stephenie Meyer själv. Utifrån detta perspektiv blir kärleken till vampyren Edward en mormonsk kvinnas gumsjuka fantasi. Men Meyer har också idealiserat Bella genom att iklä sig rollen av Edward och Jacob. När hon tar detta vidare och skriver utifrån mördarvampyren – Bellas förvridna spegelbild – blir historien mörkare. Det är visserligen en lättnad att slippa Cullenfamiljens lyckoliv i materiellt överflöd. Däremot försvinner all potential till verklig svärta i och med att Meyer aldrig kan låta någon av sina hjältar vara moraliskt depraverad. Hon gör en poäng av att Bree, till skillnad från de mest utflippade nyfödda, inte är något ”knarkluder” utan en streetsmart, bokläsande tjej. Och eftersom familjen Cullen inte får framstå i dålig dager välkomnar Bree förstås sin egen död och gör den därmed till bagatell.

Ett återkommande problem med Twilight-serien är att den ofta inte bedöms utifrån sina egna förutsättningar. Man frågar sig vem recensionerna skrivs för – fenomenet kommer ju inte att försvinna hur många ettor och tvåor än film- och litteraturrecensenterna delar ut. Men just med lojaliteten med fansen i åtanke blir det uppenbart att Bree Tanners andra liv är ett girigt svek. Ett billigt sätt att fylla i några av seriens många logiska luckor, ett marknadsföringstrick för Eclipse som har premiär i slutet av juni. Och hur många sidor är Edward med? Svar: 16. Dessutom lyckas han här inte framkalla någon ilning längs ryggraden.

Källa:www.unt.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0