Stephenie Meyer: ”Bree Tanners andra liv”


Nya Twilightboken är lite hårdare, mörkare och mer actionfylld än de tidigare. Här finns en genretypisk brist på impulskontroll som får Helena Lindblad att undra om alla vampyrboksförfattare är tonårsföräldrar.


Den nyfödda tonårsvampyren Bree Tanner, rödögd och med en brinnande blodtörst pumpande i strupen, dyker upp för första gången i den tredje Twilightboken ”Eclipse” (”Ljudet av ditt hjärta”). Hon är en ofrivillig soldat i den armé som den hämndlystna vampyren Victoria skapar för att komma åt romankvartettens mänskliga hjältinna Bella. En streetsmart tjej som i sin mänskliga gestalt var en hemlös unge på Seattles gator på flykt undan en misshandlande farsa. Tänk rödhåriga och kaxiga Jessica i tv-serien ”True Blood”, den hygglige hjältevampyren Bill Comptons vilda protegé, så förstår ni typen.

Som vampyr bevarar Bree en smula av sitt goda förstånd, lierar sig med snygge och smarte Diego och förstår ganska snart att hon och de andra ”nyfödda” är lurade att bli kanonmat i en strid de inte kan överblicka. Ändå kan hon inte dra sig ur den dödsdömda fighten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0